Twee keer per dag je tanden poetsen. Een must!

Twee keer per dag je tanden poetsen. Een must!

Verzorg je tanden goed!

Na elke maaltijd blijven er etensresten en suikers achter op je tanden. Om te voorkomen dat deze etensresten (samen met de bacteriën in je speeksel) een dikke laag schadelijke tandplak vormen, moet je je tanden poetsen. Zuur in voeding (zoals in frisdrank en fruit) lost het tandglazuur op. Hoe meer, hoe vaker en hoe langer er zure producten in de mond terechtkomen, hoe groter de kans op gaatjes in je tanden.

Wat is slecht voor mijn gebit?
Van veel snoepen weet iedereen dat het niet goed is voor je tanden, maar er zijn ook minder bekende factoren die je gebit kunnen aantasten. Wist je dat te veel fruit eten nefast is voor je mondgezondheid? Ook te veel frisdrank drinken is af te raden.

Een hele dag door fruit eten is op zich best een gezonde manier van snoepen, maar niet best voor je gebit. De bacteriën in je mond zetten de fruitsuikers om in zuur en dat tast je tandglazuur aan. Je speeksel neutraliseert na het eten de zuurtegraad in je mond weer, maar als je voortdurend voedsel met suikers of zuren eet, krijgt het daar de kans niet voor. Beperk je daarom liefst tot 1 of 2 keer op een dag fruit eten.

Ook producten zoals rijst, aardappelen en pasta zijn niet altijd vriendelijk voor je tanden. Hierin zit namelijk veel zetmeel. Tandplak zet zetmeel om in zuren die voor gaatjes kunnen zorgen. Het lijkt misschien of je helemaal niets meer mag eten, maar dat is zeker niet het geval. Niet overdrijven is de boodschap!

Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen?
Je zou minimaal twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds) je tanden grondig moeten poetsen, maar bij voorkeur na elke maaltijd. Je wacht wel best een half uur tot een uur nadat je gegeten of gedronken hebt om je tanden te poetsen.

Hoelang en hoe moet ik mijn tanden poetsen?
Niet enkel regelmatig tandenpoetsen is van belang, maar zeker ook de duur van het poetsen. Er wordt aangeraden om minimaal 2 minuten te poetsen en bij voorkeur 3 minuten. Helaas poetsen we meestal minder dan één minuut!

Een goede poetstechniek is essentieel voor gezonde tanden en gezond tandvlees:
• Poets de tanden volgens een vast schema om geen plaatsen te vergeten.
• Voor de buitenzijde van je tanden plaats je de tandenborstel horizontaal met de haren schuin naar het tandvlees. Zorg ervoor dat de borstel de tandhals raakt, omdat tandplak zich vooral daar vastzet.
• Maak kleine cirkelvormige bewegingen zonder te veel kracht te zetten op de tandenborstel.
• Voor de binnenzijde van de snijtanden hou je de borstel verticaal met de haartjes schuin op 45°.
• Poets ten slotte de kauwvlakken met heen en weer gaande bewegingen.

Het tandvlees zelf hoef je niet te poetsen. De cellen van het tandvlees vernieuwen immers snel, wat belet dat bacteriën zich opstapelen.

Het is ook belangrijk om een tandenborstel van goede kwaliteit te kiezen. Je kiest beter voor een elektrische tandenborstel, omdat het aantal poetsbewegingen bij elektrische tandenborstels vele malen hoger ligt dan bij een gewone tandenborstel.

Breng tenslotte ook regelmatig een bezoek aan de tandarts.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tijdens de maanden januari en februari gratis verzending vanaf €25in België en vanaf €60 in Nederland.
gratis verzending